تاریخچه
در ابتدا، هارد دیسکها به صورت بزرگ و گران قیمت بودند و عمدتا در کامپیوترهای بزرگ استفاده میشدند. با پیشرفت فناوری، اندازه و قیمت هارد دیسکها کاهش یافت و ظرفیت ذخیره سازی آنها افزایش پیدا کرد. در دهه 1980، هارد دیسکهای 3.5 اینچی برای کامپیوترهای شخصی معرفی شدند و به سرعت جایگزین سایر روشهای ذخیره سازی شدند. امروزه، HDD ها همچنان به عنوان گزینهای مقرون به صرفه برای ذخیره سازی حجم بالای دادهها در سیستمهای شخصی و سرورها استفاده میشوند. در این مقاله ما به دلایل رایج خرابی هارد دیسکها میپردازیم.
چرا هارد دیسکها خراب میشوند؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که دلایل مختلفی باعث خرابی هارد ما میشود. گاهی اوقات برق به هارد دیسک میرسد اما هارد هیچ واکنشی از خود نشان نمیدهد. هنگامی که هارد دیسک کامپیوتر ما خراب شود دیگر ما توانایی دسترسی به اطلاعات را نداریم. بعضی مواق ممکن است خرابی هارد با سر و صدا همراه باشد.
دلایل رایج خرابی هارد دیسکها
خرابی هارد دیسکها میتواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. برخی از دلایل عبارتند از:
- نوسان برق: این اتفاق ممکن است باعث خرابی هد یا سوختن هارد شود.
- آسیب الکتریکی برد: نوسان شدید برق باعث آسیب رساندن به برد هارد میشود.
- خراب شدن هد: هد ظریفترین عضو هارد است که با کوچکترین ضربه خراب میشود.
- حرارت بالا: دمای زیاد میتواند به اجزای الکترونیکی و مکانیکی آسیب برساند
- خستکی مکانیکی: استفاده مداوم و طولانی مدت میتواند باعث فرسودگی قطعات شود.
- بدسکتور: وجود نواحی معیوب روی دیسک میتواند منجر به از دست رفتن دادهها و خرابی هارد شود.
- رطوبت، گرد و غبار: ورود رطوبت یا گرد و خاگ به داخل هارد میتواند عملکرد آن را مختل کند.
- خطاهای انسانی: رایجترین دلیل خرابی هارد را در بر گرفته است.
خراب شدن هد هارد دیسک
خراب شدن هد هارد بکی از مشکلات رایج در این دستگاه میباشد. هد هارد وظیفه خواندن و نوشتن دادهها بر روی دیسکهای مغناطیسی را بر عهده دارد. عوامل زیادی میتوانند باعث خرابی هد شوند برای مثال: ضربه یا شوک، نوسانات برق، گرد و خاک و… . خرابی هد معمولا با نشانههایی مانند صداهای غیرعادی، اختلال در دسترسی به دادهها و کندی عملکرد هارد دیسک همراه است. در صورت بروز چنین مشکلاتی، ضروری است که از ادامه استفاد از هارد خودداری کرده و به یک متخصص مراجعه کنید.
خراب شدن هارد در اثر ضربه ناگهانی
خراب شدن هارد دیسک به دلیل ضربه ناگهانی یکی از مهمترین یکی از مهمترین مشکلاتی است که میتواند به از دست رفتن دادهها منجر شود. هارد دیسکهای داخلی دارای قطعات مکانیکی حساس، از جمله هد و دیسکهای مغناطیسی هستند که تحت تاثیر ضربههای شدید قرار میگیرند.
علتها و اثرات ضربه ناگهانی شامل:
- برخورد هد با دیسک: در موقع ضربه، هد ممکن است به سطح دیسک برخورد کند و باعث ایجاد خراش یا آسیبهای دیگر شود.
- از دست رفتن دادهها: این برخورد میتواند منجر به از دست رفتن دادهها یا ایجاد بدسکتور در دیسک شود.
خطای انسانی
همه ما آدمها تمایل به انجام بعضی اشتباهات رایج داریم. مدیریت ناموفق ما با دستگاه هارد دیسک از این قاعده جدا نیست. از حذف تصادفی فایلها تا حذف درایو دیسک، خطای انسانی تقریبا همیشه غیر عمدی میباشد و رایجترین دلیل خرابی هارد دیسک است